Lasagna bolognese
Hozzávalók:
1 csomag lasagne tésztalap
A raguhoz:
A besamelhez:
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet öntve hozzá puhára pároljuk. Konzerv helyett használhatunk friss paradicsomot is, ennek kicsit több időre van szüksége, és célszerű meghámozni. Víz helyett pedig használhatunk húslevest is, így még gazdagabb lesz a lasagne. Ha megpuhultak a zöldségek összeturmixoljuk és félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymával megpároljuk, majd ha megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsompürét, a ketchupot, majd fűszerezzük. Összeforraljuk az egészet és már készen is vagyunk a raguval.
A besamel elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk, majd kis adagokban, folyamatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó kevergetés mellett kis lángon addig főzzük, amíg teljesen csomómentes, sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezhetjük egy kis szerecsendióval.
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, majd első rétegként megkenjük egy kis besamel mártással is. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jöhet a bolognai ragu, majd végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer, vagy akár többször is. A felső tésztaréteget alaposan beterítjük a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és vastagon megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós nem lesz.
Ananászos csirkahús
Hozzávalók: -20 dkg csirkemell filé -1 teáskanál curry -1 csokor korianderlevél -2 evőkanál vaj -1 evőkanál olívaolaj -só -darált bors Elkészítése: A csirkemell húst vágjuk ujjnyi csíkokra, tegyük egy kis tálba, csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot. Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a csirkecsíkokat, majd erős lángon, állandóan kevergetve pároljuk pár percig. Ha a hús széle kezd pirosodni, vegyük le a tűzről és szedjük ki a húst egy tálkába. Tegyük a feldarabolt ananászt a serpenyőbe, majd ezt is erős lángon süssük át. Ha szükséges, adjunk hozzá vajat. Ha az ananász kezd pirulni, szórjuk rá a currykeveréket, forrósítsuk vele össze, majd tegyük vissza a serpenyőbe a megsült húscsíkokat. Szórjuk meg az összecsapkodott korianderlevéllel, és azonnal tálaljuk. Körítésnek párolt rizst készítsünk hozzá. |
Kukoricás, tonhalas saláta
Hozzávalók:
1 doboz tonhalkonzerv
1 pohar szemezett fott kukorica
1 hagyma aprora vagva
3 kemeny tojas
kapor (ez adja meg a kulonlegesen jo izt)
2 ek majonez
so,bors
Elkészítés:
a tonhalat villaval osszetorjuk es osszkeverjuk a tobbi hozzavaloval.
Tanácsok:
ezt palacsintaba is lehet tolteni.
Mézes csirke