Omlós bonbon
Hozzávalók kb. 36 kockához:
-350 g porcukor
-1 csapott ek. Kakaópor
-1 ek. Olaj a tepsi kikenéséhez
-57 g csokoládé
-40 g vaj
-lapos,15 cm-es oldalú négyzet
alakú tortaforma
-sütőpapír
Elkészítés:
A krémsajtot tedd egy edénybe, majd szitáld
rá a porcukrot és a kakaóport.Alaposan keverd össze.
A tepsit kend ki olajjal a sütőpappirt tedd bele és
azt is olajozd meg.Olvaszd fel a csokoládét és a
vajat. Majd keverj hozzá egy teáskanálnyi krémsajtos
masszát.Ezután add hozzá a többi sajtos masszát.
Rakd a masszát egyenletesen a tortaformába.
Az egésszet tedd a hűtőbe vagy két órára.
Tompa késsel lazitsd fel a tésztát és borítsd
Ki egy lapos tányérra(húzd le róla a papírt).
A tömböt vágd apró kockákra, majd a tányérral
együt tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé
megkeményedjen.Jó étvágyat!!!
Házicsoki
Hozzávalók:
1/2 kg tejpor
50 g kakaópor
400 g cukor
1,5 dl víz
100 g vaj/margarin
+ vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal.
A tejport és a kakaót alaposan összekeverjük egy tálban, hogy ne maradjanak egyikből se pici csomók.
Egy kisebb edénybe beletöltjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és szirupot főzünk belőle. Mikor elolvadj a cukor, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, és addig kavargatjuk, míg ez is elolvad.
Ezután apránként hozzáöntjük a szirupot a tejporos keverékhez, és szép simára keverjük.
Beleöntjük a tepsibe. Kihűlés után 20 percre hűtőbe tesszük.
Tanács
Rakhatsz bele magokat, mazsolát, vagy akár kávét.
Jo étvágyat
Túró rudi
Hozzávalók:
-30 dkg liszt
-12 1/2 dkg margarin
-1 tojássárgája
-1/2 csomag sütőpor
-1/2 kanál kakaó
-1/2 kanál vaníliáscukor
-7 dkg porcukor
-1 kanál tejföl
-2 kanál rum
Töltelék:
-1/2 kg túró
-5 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-2 tojássárgája
-1 dl tejföl
-1 csomag vaníliáscukor
-1/2 csomag mazsola(vagy dió,kakaó...)
-5 dkg búzadara(gríz)
Máz:
-5 dkg vaj
-5 dkg cukor
-1 ek. kakaó
-1 ek. tej
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorszoljuk, hozzáadjuk a többi összetevőt,és egy órára behűtjük,majd kizsírozott,lisztezett tepsibe rezseljük a tészta 2/3 részét(4 oldalú reszeő nagyobb lyukain).A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük és a tésztára simítjuk.A tetejére reszeljük a maradék tésztát.(Kisméretű tepsibe való mennyiség.)Közepes tűznél sütjük,ha kihűlt,a tetejét csokoládé mázzal vonjuk be:a cukrot,a kakaót és a tejet felfőzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat.Jó étvágyat!!!
Szilvás lepény
Hozzávalok:
-40 dkg liszt
-2 dl tej
-7,5 dkg vaj
-7,5 dkg cukor
-2dkg élesztö
-csipet só
-1 tojás
.-tetejére 1kg szilva, kimagolva flezve
.-(fahéj)
Elkeszítés:
A hozávalkbol amejiknel nincs pötty, tésztátgyúrunk.
Kinyujtjuk, lisztezett tepsibe tesszük .30-40 percig
kelesztjük meleg hejen.Közben a szilvát ketté szed-
jük és kimagoljuk.A megkelt tészta tetejére tesszük,
a héjával felfelé.Sutés után fahéjal, cukoral szorjuk
le.Jó étvágyat!!!
Kiflifelfújt
Hozzávalók:
-8 db kifli
-10 dkg vaj
-4 tojás
-2 vaníliás cukor
-6 dl tej
-10 dkg porcukor
-15 dkg mazsola
Elkészítés:
A vajat, tojássárgáját, vaníliás cukrot, tejet, porcukrot megmelegítjük. A tojásfehérjéből habot verünk és a tojásos tejbe keverjük óvatosan. A kifliket felkarikázzuk, és egy sort rakunk belőle tepsibe. Merünk rá a tejből, majd megszórjuk mazsolával. Addig rétegezzük, amíg van a hozzávalókból. Nem árt rétegenként egy kicsit megnyomkodni tenyérrel, hogy jól "feligya" a tejet a kifli.
Tanácsok:
Jól hasznosítható a száraz iskolai kifli.
Nagyon finom hidegen-melegen.
Adható hozzá még rum, mézeskalács fűszer, fahéj, citromhéj.
Jó étvágyat kívánok!
Kekszszalámi
Hozzávalók:
- 500 g keksz
- 100 g vaj
- 4 ek. cukor
- 2 tojássárgája
- 1 ek. kakaópor
- 50 ml rum
Elkészítés:
250 g kekszet megdarálunk és belerakjuk egy tálba.100 g vajat a keksz mellé rakunk,majd belerakunk 4 ek. cukrot és 2 tojássárgáját. Ezután felverjük a tál tartalmát. Hozzáadunk 1 ek. kakaóport, 50 ml rumot és még 250 g kekszet. Fakanál segítségével finoman összekavarjuk. Szalámi rúd alakba állítjuk össze,majd betekerjük celofánnal.Hagyjuk állni egy napot.
Tanácsok:
Ha hűtőbe, vagy kamrába rakjuk elég hogyha pár órát hagyjuk állni.
Több rudat is lehet formálni.
Mikor kész van karikákra vágjuk (mintha szalámi lenne)
A legfinomabb alapmuffin
Hozzávalók
-12 dkg vaj/margarin olvasztott
-20 dkg cukor
-1 van cukor
-2 db tojás
-30 dkg liszt
-1 sütőpor
-1 dl tej
Keverd össze külön tálban a nedves és külön a száraz hozzávalókat, majd vegyítsd a kettőt. Aki szeretné a csokit jobban megolvasztani, az az olvasztott margarinhoz keverje hozzá. Ínyencek kísérletezhetnek különféle aromákkal is; fahéjjal, vagy kapucsínóval is mennyei
A legfinomabb alapmuffin- Csokisváltozatban
Hozzávalók
-12 dkg vaj/margarin olvasztott (kevesebb margarin esetén kiegészíthetjük olaj és víz keverékével - lásd az elkészítési leírásban)
-20 dkg cukor
-1 van cukor
-2 db tojás
-25 dkg liszt
-5 dkg kakaópor
-1 sütőpor
-1 dl tej
. A "Legfinomabb Alapmuffin" recept , annyiban külöbözik, hogy 5dkg kakaóport tettem hozzá, s ugyanennyivel kevesebb lisztet használtam. Margarinom csak 8dkg volt, egy régebbi receptem alapján kiegészítettem a keveréket 1 dl étolaj + víz keverékkel, ettől könnyebben kanalazható a tészta és puhább lesz a végeredmény. Ízlés szerint csokoládé darabkákat is törhetünk bele. 3 adag mini-muffin lett belőle.
Tanács
Rakhac a közepébe lekvárt.
A mi kavart mézesünk
Hozzávalok:
Elkészítés:
Mindent kivéve a diót beleraksz egy tálba, és összekavarod. Ha nem elég folyékony egy ici pici tejet rakj bele. Rakd a masszát egy tepsibe és szord meg a tetejét a dióval.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókból holyagos tésztát dagasztunk. Haggyuk 30-40 percet dagadni. Utánna kinyujtjuk és karikákat szaggatunk belőle, majd hagyjuk öket megkelni. Egy tepsibe jó sok olajat rakunk , felforrosítjuk és megsütjük benne a karikák mind két felét.
Tanács:
Porcukros
Csokimázas
Barackos,csokis,olivaolajas kavart
Hozzávalók:
30 dkg cukor
3 tojás
1,5 dl olivaolaj (ha nincs, jó lesz a rendes olaj is)
1sutőpor
1 van. cuk
3 dl tej
4 dkg kakaó
barack
Elkészítés:
A cukr. ot összeturmixoljuk a tojással,majd hozzáadjuk az olajat is, majd belerakjuk a többi haozzávalót is, és összeturmixoljuk. Végül belerakjuk a csíkokra vágott barackot, de ezt csak fakanállal keverjük bele a "tésztába". Belerekjuk az olajazott,lisztezett tepsibe, majd így a lerbe. Sütjük úgy 28,30 vagy 34 percet, és...kész!
Jó étvágyat!
Áfonyás, répás torta
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg darált dió
fahéj
4 tojás
1,5 dl olaj
25 dkg répa
Töltelék:
tejszinhabpor+ tej
áfonya
Elkészítés:
Külön össze kell keverni a száraz hozzávalókat, a tojássárgáját az olajjal és a cukorral, majd mindent az egésszet össze kavarjuk a reszelt murokkal és a felvert tojásfehérjét. Rakja be sülni.
Miután megsült a tészta, vágja két lapra. Készítsen tejszinhabot, és kennye meg vele az alsó lapot, majd rakja rá az áfonya felét. Ezután tegye fel az alsó lapra a felsőt, és az egésszet kenje be a tejszínhabbal, úgy, hogy sehol se lehessen látni a tésztát. A maradék áfonyával díszítse a torta tetejét. Jó étvágyat!
Beküldte: Ács Erzsi